Kom over de drempel – de  10 minuten timer truc

 “Ich sollte mehr üben”, zuchtte Clara Schumann , virtuoze en bevlogen pianiste, broodwinnares voor haar groot gezin, echtgenote van Robert Schumann. Deze zucht, hoe vaak hoor ik die niet in de les, en hoe vaak denk ik het ook zelf.

 Vandaag wil ik een idee met jullie delen die ik van  Sarah Whitney heb gekregen. Zij schrijft de blog “The Productive Musician” en geeft veel inzicht in de vraag: Hoe kunnen we onze tijd zo indelen dat we s ’avonds met een voldaan gevoel op de dag terug kijken?

Jullie kennen vast zelf ook goede tips voor het tijd management. Pianospelen is echter geen onderdeel van jullie werkdag maar een onderdeel van de vrije tijds besteding. Huishoudelijke taken, zorgtaken, andere sociale taken concurreren ermee. En er is ook vast het behoefte om helemaal niets te doen (een vrije tijds besteding die zo waardevol is!)

Soms ervaren we ook een soort weerstand om aan de piano te gaan zitten. Naast een fijn gevoel  kan daar ook inspanning of een gevoel van falen op ons wachten.

Terwijl we wel weten dat muziek bij ons hoort en dat pianospelen goed doet!

Sarah had een gouden tip voor taken die weerstand oproepen: Zet een timer op 10 minuten en besteed die tijd aan de taak. Weg weerstand!

Tien minuten lijkt weinig maar het is zo veel meer dan nul minuten.

Tien minuten piano spelen, dat is goed voor je piano, goed voor jou, en ook het pianostuk zal dankbaar zijn dat je het tot leven brengt. Het kan zo maar gebeuren dat je langer dan tien minuten blijft zitten. Maar dat is even niet het belangrijkst. Het belangrijkst is dat je even alles en iedereen  vergeet  en tien minuten speelt.

Is het gelukt?

Ik ben benieuwd!